11 d’oct. 2007

"EL PADRINO" Mario Puzo


Un clàssic, altament recomanat per entendre la psicologia d'aquells que et fan un favor a canvi de "res" i després ho pagues amb interessos.
Un llibre similar, en quant a la idea dels favors, i del que també es va fer una pel·lícula, però molt més suau, es Favor per favor.
SINOPSIS "EL PADRINO" 
És la història d'un home tranquil, seriós i reflexiu, Vito Corleone, un immigrant italià que per defensar la seva família assassina algú. A partir d'aquí comença a ser respectat, la gent comença a demanar-li "favors" i naturalment els hi tornen més endavant amb altres "favors". La idea és bona, però les maneres no tan. En aquesta historia hi ha una gran dosis de violència, el respecte es va guanyant poc a poc, amb favors i amb ma dura... Vito Corleone es converteix en el Don i els immigrants italians en la seva gran "família", es cuida d'ells i els fa justícia al marge de la llei. Mentre, a casa seva, la seva pròpia família no es salva de tenir un grapat de problemes, fills que només volen els seus diners, malgastadors i molt de la gresca, la filla casada amb un indesitjable i el fill petit que encara que en el fons sap molt bé de que van els negocis de la família pretén mantenir-se'n al marge.
El llibre ens vol mostrar les dues cares de la moneda, un home generós, que sent, sofreix i estima però que també es capaç d'actuar de la manera més freda i prendre decisions exageradament dures i cruels. He de dir que l'he llegit més d'una vegada, no m'agrada la violència, però si ens saltem la part més negativa, el que m'agrada més del llibre i potser el motiu d'haver-lo llegit tant és la gran lliçó sobre la política de favors que ens dona. Crec que tots hauríem de llegir-lo per què estem envoltats de gent que ens fa favors a canvi de "res" i quan menys t'ho esperes ja estàs pagant el favor amb interessos. Potser aquest llibre ens ajudi a millorar la nostra psicologia i a veure'ls venir.
SINOPSIS "FAVOR PER FAVOR"
Trevor Mckinney és un nen de dotze anys que viu amb la seva mare. Tot comença amb una senzilla tasca escolar: Què faries tu per canviar el mon? Trevor, per les experiències viscudes té una gran maduresa i intel·ligència. La seva idea és que si cada persona fes tres favors a tres persones diferents sense demanar res a canvi per si mateix, sols que aquestes tres persones fessin tres favors més a tres desconeguts de la mateixa manera, s'aniria creant una cadena de favors que s'escamparia pel mon fent-lo molt millor.
Naturalment tots creuen que és una idea utòpica i totalment absurda, però ell comença a posar-la en pràctica. Els favors fets segueixen el seu curs sense que ell ho sàpiga i les circumstàncies, una navallada per part d'uns nois d'escola i la ironia de l'autora, fan que el noi es mori sense saber fins a quin punt ha arribat el seu projecte. 

Al final rep l'homenatge de cents de persones afavorides per la seva utòpica idea, però ohhh! ell ja no hi és. És com si l'autora ens fes una advertència al final del llibre per què no ens creguem la possibilitat d'aconseguir que el món sigui millor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...